Stāsts par Pastēti un "ķīmiķošanu"
Vārītā liellopu aknu pastēte ar cūkas speķi un liellopa taukiem.
Man pašai ļoti garšo pastētes- labprāt to izvēlos brokastīs ar garšīgu baltmaizi, jo , manuprāt, pastēte ir jāēd ar baltmaizi- tad tas saldums no maizes tik ļoti labi sastrādājas kopā ar rūgtumiņu un sātīgumu no aknas, ka nekas cits klāt i' nestāv!
Lielākās bažas pastētes ražošanā sagādā .... uzglabāšanas termiņš... Ļoti negribas pievienot pastētes masai pārmērīgi daudz dažādās piedevas pulverīšos (antioksidantus, konservantus) , kaut, protams, mūsdienās augošam, ražojošam pārtikas uzņēmumam bez tiem arī īsti nekā neiztikt, bet vienmēr ir iespēja kaut ko pasākt lietas labā. Tas, protams, prasa vairāk laika, izpētes, darba un piepūles, un pats galvenais - vēlmi. Ir regulas, kas ierobežo un kontrolē piedevu izmantošanu pārtikas ražošanā, no to ieteicamajām devām, mēs, piemēram desu ražošanā, pielietojam teju 10 x mazāk, kā pat būtu pieļaujams. Ražojam biežāk un mazākos apjomos, kaut arī mūsu reālā ražošanas kapacitāte ir milzīga un ekonomiski izdevīgāk būtu ražot lielos apjomos. Bet visam savs laiks- augam ar prātu, lai vēlāk būtu mazāk vētru.
Bet atgriežoties pie izmaiņām, ko veicām ar vārīto liellopu aknu pastēti - lai mazliet pagarinātu tās uzglabāšanas termiņu (kas tiktāl bija 4 dienas) to pēc sapildīšanas nolējām ar dzidrinātiem liellopa taukiem, kas "infuzēti" ar kaltētu timiānu un rozmarīnu. Liellopa tauki ir iegūti no laimībā augušiem un bioloģiskās saimniekošanas idejas atbalstošu zemnieku uzturētiem liellopiem tepat Latvijā.
Liellopa tauki ir satriecošs dabas produkts.
- bagātīgi satur A, D, E un K vitamīnus ( nav brīnums, ka no tiem ražo ziepes, krēmus, šampūnus un pat veļas mazgājamos līdzekļus)
- liellopa taukiem ir ļoti augsta degšanas un dūmošanas temperatūra ( ļoti piemēroti fritēšanai )
-
tie satur CLA jeb konjugēto linolskābi, kas ir dabiska taukskābe, kas sekmē tauku dedzināšanu, balsta imūnsistēmu, ( liellopos, kas auguši ganībās CLA izveidojas vairāk, kā konvenciāli audzētajiem)
- liellopa tauki ir sirdis veselībai draudzīgākie
- taukskābes uzlabo smadzeņu darbību
- tiem piemīt antioksidantu īpašības
- sargā un palīdz cīņā pret slimībām kā Alcheimers un onkoloģiskajām saslimšanām
Un tā nu, pārklājot ar plānu kārtiņu dzidrinātu liellopu tauku pastētes virsmu - gaiss vairs tik viegli netiek tai klāt, jo tauki sacietējot izveido aizsargslāni un baktērijām tas nemaz nepatīk. Taukiem pievienotajiem rozmarīnam un timiānam arī ir izteiktas pretiekaisuma īpašības, kas ir kā papildus bonuss, pie tam garšo un smaržo patīkami, ja nepārspīlē . Tagad termiņs ir kaut mazliet, bet pagarināts, un tas ir feini!
Veselību un spēku vēlot,
Silva