Stāsts par Pastēti un "ķīmiķošanu"
Vārītā liellopu aknu pastēte ar cūkas speķi un liellopa taukiem.
Man pašai ļoti garšo aknu pastētes- labprāt to izvēlos brokastīs ar garšīgu baltmaizi, jo , manuprāt, aknu pastēte ir jāēd ar baltmaizi- tad tas saldums no maizes tik ļoti labi sastrādājas kopā ar rūgtumiņu un sātīgumu no liellopa aknas, ka nekas cits klāt i' nestāv!
Lielākās bažas aknu pastētes ražošanā sagādā .... uzglabāšanas termiņš... Ļoti negribas pievienot aknu masai pārmērīgi daudz dažādās piedevas pulverīšos (antioksidantus, konservantus) , kaut, protams, mūsdienās augošam, ražojošam pārtikas uzņēmumam bez tiem arī īsti nekā neiztikt, bet vienmēr ir iespēja kaut ko pasākt lietas labā. Tas, protams, prasa vairāk laika, izpētes, darba un piepūles, un pats galvenais - vēlmi. Ir regulas, kas ierobežo un kontrolē piedevu izmantošanu pārtikas ražošanā, no to ieteicamajām devām, mēs, piemēram desu ražošanā, pielietojam teju 10 x mazāk, kā pat būtu pieļaujams. Bauņu Bullīša cehā ražojam biežāk un mazākos apjomos. Kaut arī mūsu reālā ražošanas kapacitāte ir milzīga un ekonomiski izdevīgāk būtu ražot lielos apjomos. Bet visam savs laiks- augam ar prātu, lai vēlāk būtu mazāk vētru.
Bet atgriežoties pie izmaiņām, ko veicām ar vārīto liellopu aknu pastēti. Lai mazliet pagarinātu tās uzglabāšanas termiņu (kas tiktāl bija 4 dienas), to pēc sapildīšanas nolējām ar dzidrinātiem liellopa taukiem, kas "infuzēti" ar kaltētu timiānu un rozmarīnu. Pārklājot ar plānu kārtiņu dzidrinātu liellopu tauku pastētes virsmu - gaiss vairs tik viegli netiek tai klāt, jo tauki sacietējot, izveido aizsargslāni - un baktērijām tas nemaz nepatīk.
Liellopa tauki dzidzrināšanai ir iegūti no laimībā augušiem un bioloģiskās saimniekošanas idejas atbalstošu zemnieku uzturētiem liellopiem - tepat Latvijā.
Liellopa tauki ir satriecošs dabas produkts.
- Liellopa tauki bagātīgi satur A, D, E un K vitamīnus ( nav brīnums, ka no tiem ražo ziepes, krēmus, šampūnus un pat veļas mazgājamos līdzekļus).
- Liellopa taukiem ir ļoti augsta degšanas un dūmošanas temperatūra (labi piemēroti fritēšanai).
- Ganībās auguša liellopa tauki satur lCLA jeb konjugēto linolskābi, kas ir dabiska taukskābe, kas sekmē tauku dedzināšanas procesus, balsta imūnsistēmu, (liellopos, kas auguši ganībās CLA izveidojas vairāk, kā konvenciāli audzētajiem).
- Liellopa tauki ir sirdis veselībai draudzīgākie tauki.
- Liellopa taukos esošās taukskābes uzlabo smadzeņu darbību.
- Liellopa taukiem piemīt antioksidantu īpašības.
- Liellopa tauki sargā no un palīdz cīņā pret tādām slimībām kā Alcheimers un dažādām onkoloģiskajām saslimšanām...
Veselību un spēku vēlot,
Silva