Vakar gatavojos, lai šodien ēstu liellopa Flank
1. jūnijs, 2021 pl. 14:00,
Nav komentāru
Vēl līdz šim nebiju atradusi recepti, kas liktu man iemīļot
sīksto, lieso liellopa pavēderes Flanka griezumu,
bet beidzot tas ir noticis!
Orģinālā recepte, kas atnesa iedvesmu (ang.) - kas vakariņās?

Iepzīstoties ar kas vakariņās? recepti, seko improvizācija virtuvē :
- ikdienišķa parādība Bauņu ceha virtuvē- atkal ir veikti šādi tādi liellopa gaļas pagatavošanas receptes pielāgojumi gatavošanas procesā, jo, piemēram, nebija pa rokai Grieķu stila jogurta, ko aizvietoju ar skābo krējumu. Man nav ne jausmas, kas ir "garam masala", bet pēc pāris klikšķiem Googlā, arī tas kļuva skaidrāks. Atradu bildi ar "garam masala" pamata sastāvdaļām, atvēru garšvielu skapi un sametu kopā visu uz "Čuju, ņuhu un poņu". Karija lapu vietā pieliku lauru lapas. Liellopa gaļa un šie Indijas garšvielu maisījumi, protams, nedaudz pielāgoti latvieša gaumei, lieliski saderas.
- receptē teikts marinēt liellopa gaļas Flank gabalu 6 stundas ledusskapī; es ievakumēju vakummaisā un noturēju vismaz 12 stundas. Jāapzinās, ka izcila rezultāta panākšanai, šis nebūs nekāds ātrais variants.
- visas garšvielas: lauru lapu, kanēli, anīsu (daudz kas noderēja no pērnā karstvīna maisījuma iepakojuma), krustnagliņas, fenheļa sēklas, kardamonu, muskatriekstu, ķimenes un koriandra sēklas - Omes kafijas dzirnaviņās samalu miltos. Ja varētu nosūtīt to garšvielu maisījuma smaržu - traks var palikt!🤯 Vēl jāpievieno ķiploku un paprikas pulveris, un sāls - to visu iemaisu 400g skābā krējuma (20%) un pārklāju pāri diviem liellopa Flank gabaliem. Tagad jāatzīstas, ka, ja būtu apjautusi, cik ļoti patīkams būs šis garšvielu mikslis, tad tās garšvielas būtu vairāk likusi klāt marinēšanas procesā. Precīzus gramus kopējam garšvielu ielikumam uz 2 Flank gabaliem nepateikšu, bet Omes kafijas dzirnaviņu trauciņš bija teju pilns, vizuāli, kādas 2 lielas zupas (ēdam) karotes ar kaudzīti.
- izmarinētie gabali veseli pēc tam jācep 20 min. uz grila vidējā karstumā, bez liesmas (tas neļauj apdegt). Krējuma marināde ar garšvielu maisījumu uz šādas mērenas liesmas skaisti apcepās ap gaļu, kļuva kraukšķīga kā maizes garoza, aiz kā apslēpta patīkami košļājamā un mīkstā flanka gaļas škiedra. Ir daļas no liellopa gaļas griezumiem, kas jākošļā kaut pusstundu no vietas un vēl neredz košļāšanai gala, bet šim viss bija pieņemami, tāpēc saku - patīkama košļāšana, kas nedzen žokli izmisumā.
Daļa flanka, pa mazai šķēlītei "apēdās" ,kamēr vēl cepās uz grila. Pēc tā cepšanas laika, man gan liekas, ka jācep vismaz 25min. Bet tas noteikti jāskatās uz vietas pašam, izvērtējot flanka gabalu lielumu/ biezumu. Pēc cepšanas gaļu liek 10 min "atpūsties" traukā ar vāku, un tad var sākt griezt plānas, garas šķēles, maizes grozs blakus, un pusdienas var sākties.
Šodienas mācība - nebīties jaunu garšu!
Lai laimīgi!
Silva