Karsti, pikanti ēdieni vasarā
24. maijs, 2022 pl. 9:50,
Nav komentāru
Turpinot sēriju Gardēžu ēšanas trendi:
Nr.2
Asās garšvielas topā!
Sildoši, sātīgi ēdieni mūsu virtuvēs ierasti tiek gatavoti vēsajos rudens un ziemas gadalaikos, līdz ar to šķiet, ka būtu pavisam neloģiski karstā vasaras ballītē cienāt viesus ar pikantiem ēdieniem. Nedaudz palūkojoties uz šo no medicīnas puses: asajās garšvielās kā čili pipari, esošā aktīvā viela kapsaicīns izraisa svīšanu, bet svīstot organisms ķermeņa temperatūru nodzesē līdz normālai temperatūrai, kas mazina tā pārkāršanas riskus. Tātad - ļoti karstā laikā pat ieteicams uzēst kādu pipariņu. Tie uzlabo gremošanas sistēmas darbību, vielmaiņu un asajiem pipariem piemīt antibakteriālas pretiekaisuma un organismu attīrošas īpašības. Bet jāievēro viens svarīgs priekšnosacījums- ir jābūt veselam kuņģim, jo pat pie mazākajām kuņģa saslimšanām (čūla, zarnu iekaisumi, u.tml.) pikantu garšvielu pārmērīga lietošana uzturā nav ieteicama! Ja tomēr ir pārspīlēts ar asajiem pipariem - tad dedzinošo sajūtu jādzēš ar produktiem kā sastāvā ir tauki, piemēram, trekns piens, krējums, pat eļļa derēs, jo dedzinātājs kapsaicīns nešķīst ūdenī, bet šķīst taukos.
Ir milzum daudz liellopa gaļas ēdienu recepšu, kas lieliski iederēsies vasaras sezonas ēdienkartē un ko var papildināt ar šķipsniņu (vai vairāk) asumiņa. Piemēram: slavenais meksikāņu “Chili con carne” liellopa maltās gaļas sautējums, liellopa gaļas kebabi un rullīši (tortilju vrapi), plucinātas liellopu gaļas sviestmaizes, liellopa gaļas burgeri ar asām un pikantām mērcēm, pēcsvētku glābējzupa - soļanka, harčo un pat gulašs.
“Bauņu Bullīša” produkcijas sortimentā šobrīd vispikantākās ir Čorizo stila desas (krelles ir pasniedzamas gan aukstā veidā kā uzkodu desiņas, gan cepamas uz grila vai pannas). Mednieciņu desas ir diezgan piparotas, lieliskas cepšanai uz grila vai pievienošanai zupās. Svaigās gaļas griezumu sortimentā ir piemeklējams piemērotākais gaļas gabaliņš jebkuras Jūsu izraudzītās, ugunīgās receptes realizēšanai.
Lai pikanta, droša un gastronomisku piedzīvojumu piepildīta vasara!
Bauņu Bullīša komanda.