Sestdienas Langets
Langets. (Eye of Round. Beef Round)


"Garens muskulis, kas atrodas liellopa (atvainojos) pakaļgala ciskas viducī. Liellops ir sirsnīgs staigātājs un tādēļ šis ir ļoti nodarbināts muskulis, ļoti liess un ne tas pats mīkstākas gabals. Parasti tiek izmantots cepeša vai sautējuma gatavošanā, var gatavot ilgi un lēnu, var arī grilēt līdzīgi kā steiku, BET - tad jābūt ļoti uzmanīgam! Par cik šis gabals ir ļoti liess, cepot ātri var pārcept sausu un beigās tāda zole vien sanāks. Tātad šis noteikti nebūs labākais variants grilēšanai, bet var mēģināt. Pareizi pagatavots būs stingrs, bet diezgan sulīgs, maigs garšas ziņā. Mīkstumu iegūsiet pieliekot pūles- padauzot ar gaļas āmuru, pamarinējot skābā vidē (tomāti un tamlīdzīgi) vismaz 24 h iepriekš. Pirms cepšanas, sautēšanas vai jebkādas termiskās apstrādes, gaļa jāuzsilda līdz istabas temperatūrai. Gatavo uz vidējas liesmas /karstuma (180C° grādi cepeškrāsnij, grilam būs piemērotākā temperatūra). Šeit cepšanas laiks nav nosakāms vizuāli, vai uz sajūtām- te vajag gaļas termometru un cept līdz gaļā (centrā) ir 51-52°. Tad pa lielam visam jābūt OK. "
Šādas atziņas savācos klejojot pa interneta dzīlēm...
Paņēmu Langetu (kamēr fotogrāfēju ,gaļa jau bija sasilusi) ,nogriezu 3 prāva īkšķa biezuma šķēles un liku uz karstas pannas sviestā. Vispirms lielā karstumā aprāvu maliņas brūnas un kraukšķīgas, tad uz mazāka karstuma apcepu no abām pusēm pa dažām minūtēm. Atliku uz šķīvja "atpūsties" pārberot ar sāli un pipariem. Otru šķīvi virsū, dvieļus pāri un kamēr gatavoju piedevas - gaļa atpūtās, gaļas šķiedra atbrīvojās .. Griezu plānās šķēlītēs. Pārlēju ar saldo čilli mērci un viss...

Mīkstums - ir OK .
Garša - maigāka kā, piemēram Ribeye steikam vai stilbiņam ar kaulu.

Par veiksmīgu liellopa šķiņķa gatavošanu arī Jūsmājās!
Silva